Médiatár konferencia

2011. május 26-án zajlott le a szegedi városháza dísztermében a Városőrség "Prevenciós Médiatár" című projektjének záró rendezvénye.
A konferenciát Kovácsné Vadászi Erika, a Városőrség vezetője nyitotta meg, majd átadta a médiatár alkotóinak az elismeréseket:


További képek >>

Emléklapot és a Prevenciós Médiatár kreativitását hangsúlyozó emléktárgyat (Gömböcöt) kaptak:

  • Czapáry Gabriella - a PG Digitál Stúdió rendezője, aki a kezdetektől a projekt egyik meghatározó alkotója. 47 kisfilmet és 13 spotot készített.
  • Pálinkás István – a PG Digitál Stúdió operatőre és vágója, a médiatár megjelenésének megalkotója, aki a kezdetektől a projekt másik meghatározó alkotója. 47 kisfilmet és 13 spotot készített .
  • Sövényházy Edit r. őrnagy, aki jelenleg a Belügyminisztérium bűnmegelőzési referense. Ő álmodta meg a Prevenciós Médiatár projektet, ő indította útjára, és gondozza mind a mai napig a kisfilmtárat.
  • Kalmár Gábor – Szeged város közbiztonsági referense, a médiatár koordinátora.
  • Tóth G. Zoltán – narrátor, a médiatár hangja, akinek hangját oly sok sorozat főcíméből ismerhetjük (pl. dr. House).

Emléklapot kaptak:

  • Czapovits Éva – A Catvision Productions vágója, aki 15 kisfilm és 10 spot megalkotásában vett részt. 2 filmje: a Haverok, buli és a Krízis elismerést kapott az Európai Bűnmegelőzési Kisfilmszemlén.
  • Kovács Mihály – ő volt Szeged város rendőrkapitánya a médiatár indulásakor. A projekt sikere nagy mértékben köszönhető a vezetői hozzáállásának, parancsnoki gondoskodásának.
    Nacsa János – nyugalmazott rendőr alezredes. Technikai Alosztályvezetőként és a projekt másik elindítóként volt jelen a médiatár történetében.
  • Tihany Viktor – a Szegedi Városi Televízió szerkesztő riportere, aki 13 kisfilm és 10 spot megalkotásában vett részt. A Haverok, buli című kisfilmje a legjobb vizuális effekt kategóriában díjat nyert az Európai Bűnmegelőzési Kisfilmszemlén 2011. április 21-én.

A konferencia hallgatósága kulisszatitkokat hallhatott és forgatási képeket láthatott a "Médiatár sikertörténete" című előadás során.

A Prevenciós Médiatár egy nemrégiben lefolytatott felmérés alapján Európa legnagyobb bűnmegelőzési kisfilmtára. A hatvankét kisfilm és spot több mint fele az óvodásokhoz és a diákokhoz szól: készült epizód az iskolai lopásokról, a kerékpáros közlekedésről, és van olyan rész is, amely azt mutatja be, mit kell tennie a gyereknek, ha egyedül van otthon, és ismeretlen látogató érkezik. A mindennapi helyzeteket feldolgozó filmek között akadnak a lakás- vagy a hétvégiház-betörések elkerülésében segítő epizódok, és több rész is foglalkozik olyan, főként idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel, amelyekben különböző trükkökkel terelik el az áldozatok figyelmét. A Prevenciós médiatár első, 2003-ban készült része a gépkocsi-feltörésekről szól. Évente általában öt-hat epizód készül.

A kisfilmeket leginkább az oktatásban használják, osztályfőnöki órákon vagy más iskolai foglalkozásokon mutatják be, de rendszeresen sugározzák helyi és országos televíziók, és láthatók tömegközlekedési eszközökön, várótermekben is – mondta Sövényházy Edit. A médiatár két – Haverok, buli… és a Krízis című – epizódja nemrégiben díjat nyert az európai uniós soros elnökséghez kapcsolódó Európai bűnmegelőzési filmszemlén. "Nagyon remélem, hogy a most elkészült gyermekprostitúciós kisfilm lesz az egyik következő, ami díjat fog nyerni, ez ugyanis egy nagyon jól sikerült epizód lett" – tette hozzá.

A sorozat bővítését a kezdeményezéshez tagként csatlakozó szervezetek – önkormányzatok, rendőrkapitányságok, polgárőr egységek, iskolák – finanszírozzák; egy-egy általuk megadott témában készülő film forgatási költségeit állják, cserébe megkapva a teljes gyűjtemény felhasználói jogát. Mint megtudtuk, két állandó stáb készíti el ezeket az alkotásokat, jelenleg összesen 62 kisfilm és 23 fél perces közérdekű közleménnyel rendelkeznek.

Kovácsné Vadászi Erika és Kispéter Andrea tanár ismertette a projekt elemeit és azok megvalósulását. Tananyag készült a kisfilmekkel oktató szakemberek számára, amely megkönnyíti a munkát, és megfelelő háttértudást biztosít mind a pedagógusoknak, akik a jogi részekben kevésbé járatosak, mind a rendőröknek, akik módszertani segítséget kaphatnak, ha forgatják a tananyagot.
3 képzés is lezajlott a pályázat keretében, amelyen rendőrök, pedagógusok, szociális munkások, civil szakemberek ismerkedhettek meg a kisfilmekkel, azok oktatási lehetőségeivel, és kaptak gyakorlati tanácsokat a kisfilmekkel történő tanórák, előadások megtartásához.

Dr. Mózesné Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a filmeken kívül élménypedagógiai eszközöket is használnak, a főkapitányságnak ezen kívül van egy karikatúra-kiállítása is, melynek célja nem a megnevettetés, hanem az elgondolkodtatás. A mentőszolgálattal közösen pedig egy drámapedagógiai előadást szoktak vinni iskolákba és rendezvényekre, mely keretében a drogfogyasztás következményeit mutatják be. Az, hogy a CSMRFK bűnmegelőzési programjai rendkívül népszerűek, bizonyítja, hogy már megyénken kívülre is hívják őket. A program átfogó, ugyanis nem csak az iskolásokhoz szólnak, hanem óvodáskortól egészen a nagyszülőkig minden korosztály számára tudnak nyújtani hasznos információkat. "A bűnmegelőzési programok hatékonyságát nem lehet mérni vagy számszerűsíteni, ebben a munkában hinni kell. Hogyha pozitív tendenciákat figyelünk meg, úgy gondolom, abban a mi munkánk is benne van. Ez azonban csak hosszútávon fog eredményt hozni" – fogalmazott M. Toronykőy Márta. Az osztályvezető szerint a legfontosabb, hogy nagyon kicsi korban el kell kezdeni a gyerekekkel való foglalkozást, amiben a szülőknek és az intézményeknek is nagy szerepe van a rendőrség preventív programjain kívül.

A Szegedi Rendőrkapitányság Bajnok vagy elkövető? című szintén nyertes bűnmegelőzési pályázatának eredményeit Battyányi-Fehér Mária r. tzls ismertette, amelyek során Szeged 3 új graffiti fallal gazdagodott.

A konferencián a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának Police interaktív című oktatásába tekinthettünk be a Ne tedd! – Ne tűrd! című pályázatukból.

Zárásként a MU Színház színészei: Szabó Márta és Fábián Gábor tolmácsolásában láthattuk az "Erőszak" című, általános iskolásoknak készült előadást, amely újszerű, ám ígéretesnek bizonyuló kezdeményezés a modern bűnmegelőzésben.

Sajtóhírek a konferenciáról:
13 perc 52 másodperctől: http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/05/27/12/MTV_Hirado_2011_majus_27_12_00.aspx
http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/05/bunmegelozesi-kisfilmek-gyujtemenye-szegeden-fotok.html
http://www.nana.hu/u18/kozossegi-halo/filmek-bun-ellen-108281.html
http://www.kulturpart.hu/film/24509/filmekkel_vennek_elejet_a_bunozesnek
http://www.webradio.hu/index2.php?option=content&task=view&id=240071&pop=1&page=0
http://promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=96179
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/bunmegelozesi_kisfilmek_gyujtemenye_szegeden/2221490/
http://www.szeged.info.hu/bunmegelozesi-kisfilmek-gyujtemenye-szegeden-szeged/

Módosítás dátuma: 2011. június 01. szerda, 18:49

 

Letöltések Médiatár tagoknak

Letöltési tárunkból regisztrált tagjaink tölthetnek le. A letöltéshez kérjük jelentkezzen be felhasználónevével, és jelszavával. Utánna a bal oldali menüben válik láthatóvá a 'letöltés médiatár tagoknak' link

Tovább a letöltésekhez

Ma 2018. május 26., szombat, Fülöp és Evelin napja van.

Legutóbbi hozzászólások