Akkreditált lett a Prevenciós Médiatár pedagógus továbbképzése

„Bűnmegelőzés az iskolában (kompetenciafejlesztő és módszertani továbbképzés)” címmel akkreditált lett a Prevenciós médiatár kisfilmjeinek felhasználását oktató pedagógus továbbképzési programunk. (engedélyszám: 82/177/2012)

A továbbképzés tartalma:

A továbbképzés elméleti részében (14 óra) a témához kapcsolódó jogi és kriminológiai alapismeretekről hallhatnak előadásokat a fiatalokat érintő bűncselekményekre és a családon belüli erőszak felismerésére, kezelésére koncentrálva. A mindennapi bűnmegelőzés egyéb területeivel csoportfeladatok és szituációs játékok során ismerkedhetnek meg.

A médiumpedagógiai alapismeretek során a prevenciós médiatárban található bűnmegelőzési kisfilmekkel történő oktatás módszereivel és hatékonyságának mechanizmusával foglalkoznak a résztvevők. A kooperációra alapozó pedagógiai módszerek megismerése, a csoportmunka pedagógiai gyakorlata képezi a gyakorlati rész elméleti hátterét.

A továbbképzés második, gyakorlati részében 16 órán keresztül alkalmazzák a megismert kooperatív módszereket, csoportvezetői technikákat. Mintaórákon vesznek részt, illetve óratervezési gyakorlattal fejlesztjük a bűnmegelőzési foglalkozások tartásához szükséges kompetenciáikat.
A továbbképzés végét követő 15 napon belül egy bűnmegelőzési kisfilmekre épülő tanmenetet vagy óravázlatot kell készíteni a résztvevőknek, amelyet megfelelt/nem felet meg minősítéssel értékelünk. Tanúsítványra jogosult, aki részt vesz a 30 kontakt óra 90%-án, határidőre beadja a tanmenetét, amelyre legalább megfelelt minősítést kap.

A továbbképzés során saját fejlesztésű, kipróbált elektronikus tananyag segíti a pedagógusokat.

A célcsoportot a tanítók, az (általános és középiskolai) osztályfőnökök, kollégiumi nevelőtanárok és gyermekvédelmi felelősök alkotják (3-14. évfolyam).

A továbbképzés végére teljesítendő tartalmi követelmények:

• Tudja a konstruktív pedagógiai módszereket alkalmazni a bűnmegelőzési foglalkozásokon.
• Ismerje az órák megtartásához szükséges jogi fogalmakat, mint pl. bűncselekmény, szabálysértés, tettes, részes, felbujtó, bűnsegéd, sértett, elkövető, és tudja ezeket a fogalmakat használni, alkalmazni.
• Ismerje az áldozattá válás leggyakoribb módjait a fiataloknál, és tudjon módszereket ezek megelőzésére.
• Ismerje a fiatalok az elkövetővé válásának leggyakoribb módjait, és tudjon módszereket ezek megelőzésére.
• Legyen képes bűnmegelőzési foglalkozásokat tartani.
• Legyen képes csoportfeladatokat szervezni és lebonyolítani.
• Meg tudja tervezni egy osztály vagy közösség bűnmegelőzési oktatását, össze tudja állítani ennek fő témaköreit és módszereit.
• Ismerjen bűnmegelőzési kisfilmeket, amelyekkel az oktatást megszervezheti.

Tananyag: Prevenciós médiatár tananyag (Készítették: Dr. Gratzer Gábor, Kispéter Andrea, Kovácsné Vadászi Erika, Dr. Szabó Henrik, Sövényházy Edit; nyelvi lektor: dr. Molnár Katalin; készült a Belügyminisztérium és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával; Szeged 2011)

A meghirdetett továbbképzésekről honlapunkon tájékozódhat a későbbiekben!

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 11. kedd, 12:28

 

Letöltések Médiatár tagoknak

Letöltési tárunkból regisztrált tagjaink tölthetnek le. A letöltéshez kérjük jelentkezzen be felhasználónevével, és jelszavával. Utánna a bal oldali menüben válik láthatóvá a 'letöltés médiatár tagoknak' link

Tovább a letöltésekhez

Ma 2018. május 26., szombat, Fülöp és Evelin napja van.

Legutóbbi hozzászólások